środa, 13 listopada 2019

• FIESTA DEL ORUJO 15.11.2019 - specjalne menu

Restauracja "Antares", Lubliniec, ul. Powstańców Śląskich 79, na hiszpańską fiestę przygotowała specjalne Menu.
Paella (wymawia się paeja) to tradycyjna hiszpańska potrawa składająca się z ryżu
i różnego rodzaju dodatków. Choć powstała w Katalonii, przyrządzana jest w całej Hiszpanii, w wielu odmianach. Jest tak popularna, że uchodzi za prawdziwą, kulinarną wizytówkę kraju!

Fabada – prosta, wiejska, hiszpańska potrawa regionalna charakterystyczna dla Asturii, mająca charakter gęstej, rozgrzewającej zupy fasolowej z wkładką mięsną.
Tortilla española lub tortilla de patatas (pol. „tortilla hiszpańska”/„tortilla ziemniaczana”) – hiszpańska odmiana omletu, podsmażony na oleju placek z jaj
z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek.
Tapas (hiszp. tapa oznacza pokrywkę, wieczko) to zimne i ciepłe przekąski, które
w Hiszpanii podaje się do napojów. Wersji tapas jest niezliczona wręcz ilość.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz