Paella (wymawia się paeja) to tradycyjna hiszpańska potrawa składająca się z ryżu
i różnego rodzaju dodatków. Choć powstała w Katalonii, przyrządzana jest w całej Hiszpanii, w wielu odmianach. Jest tak popularna, że uchodzi za prawdziwą, kulinarną wizytówkę kraju!
Fabada – prosta, wiejska, hiszpańska potrawa regionalna charakterystyczna dla Asturii, mająca charakter gęstej, rozgrzewającej zupy fasolowej z wkładką mięsną.
Tortilla española lub tortilla de patatas (pol. „tortilla hiszpańska”/„tortilla ziemniaczana”) – hiszpańska odmiana omletu, podsmażony na oleju placek z jaj
z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek.
z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi popularny element tapas, ale bywa również podawana jako samodzielny posiłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz